• Tarih Boyunca Ruh Sağlığı
    ve Bozuklukları Nasıl Değerlendirildi?

  • Ruhsal Hastalıklara
    Nasıl Tanı Konuldu?

  • Ne Tür Tedaviler
    Uygulandı?

  • Şizofreni Adı İlk
    Ne Zaman Verildi?

  • Ve Daha Onlarca Sorunun Yanıtı
    Görmezden Gelmeyelim’de!

Proje Hakkında

Bu projenin ortaya çıkışı ile hayata geçmesi arasında uzun bir araştırma ve hazırlık döneminden geçildi. Yaklaşık 14 ay süren bu dönemde pek çok uzmanın ve sanatçının desteği alındı.

Gerek akademik çevrenin ve tıp camiasının gerekse konuya ilgi gösteren halkımızın, hasta ve hasta yakınlarının ilgisini çekecek ve bilgi almalarını sağlayacak bir içerik ve sergileme metodolojisi benimsendi. Amacımız, hem sağlık profesyonelleri ve akademik çevrenin meslek tutkuları ve bilgi birikimleri doğrultusunda kitaplarda kalmış pek çok konuyu canlandırmalar yardımıyla görmelerini ve hayal etmelerini sağlayacak bir deneyim oluşturmak hem de kamuoyunun bu alandaki ilgisini artırarak şizofreniye önyargılardan uzak, farklı bir açıdan bakılabilmesini ve şizofreni hastalarını anlayabilmelerini sağlamak.

Türkiye’de yaklaşık 600.000 şizofreni hastası bulunuyor. Ailelerini ve yakın çevrelerini de düşünecek olursak milyonlarca insanı yakından ilgilendiren bir konudan bahsediyoruz.

Biliyoruz ki günümüzde şizofreni tedavisinin hedefi sadece semptomları kontrol altına almak değil, hastaları toplum içinde işlevselliğini sürdürebilen ve bağımsız yaşayabilen bireyler haline getirmek.

Bu hedefe ulaşmada toplumun hassasiyeti, bilgisi ve desteği büyük önem taşıyor.

Ülkemizde bir ilki gerçekleştiren Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni sergisi, dileriz bu desteğin artması için her kesimde fark yaratır ve katkı sağlar.